Skates en skeelers aanschaffen

Waarop moet je letten als je voor het eerst skates gaat kopen. Waarom zijn skeelers duurderd an inline-skates? Wat is de ideale wielmaat, het beste merk. Deze categorie bevat bergen tips...


· Waarom zijn skeelers zoveel duurder dan skates?

Als we aanhouden dat skates 4 en skeelers 5 wielen hebben (zo denkt Van Dale erover), dan kost het extra wiel met lagers zo'n 20 Euro. Het prijsverschil is groter, waar zit hem dat nou in?

Veel skates hebben een plastic of simpel (gegoten) aluminium frame. De kosten hiervan zijn relatief laag. Skeelers zijn een high-end product. De frames zijn langer, moeten sneller kunnen en daarvoor is meer stijfheid nodig. Skeeler frames worden gefrased, wat veel meer arbeid vereist dan een simpel skate-frame.
Omdat het frame hoogwaardiger is, wordt vervolgens ook een betere schoen meegeleverd. Kortom (bijna) alles aan skeelers is duurder dan skates.


· Wat is de beste wielmaat?

Voor straatskaters geldt in zekere mate: hoe groter hoe beter. Een paar jaar terug was 78 mm nog gangbaar, nu zijn wielen voor recreatieve skates al gauw 80 en 84mm (78mm geldt als verouderd). Bij de aanschaf van je skates is het dus belangrijk te letten op de maat die in het frame past! Bij skeelers is het tegenwoordig al heel normaal om op 90 of 100mm te rijden.

Op de voorkeur voor grote wielen zijn uitzonderingen. Slalommers, dansers en hockeyers en roller-basketballers geven de voorkeur aan kleinere wielen omdat die wendbaarder zijn.

Grote wielen zijn tot op zekere hoogte sneller, maar kosten wat meer kracht om rollend te krijgen en te houden. Het voordeel is dat ze meer comfort bieden omdat ze makkelijker over hobbeltjes e.d. heen rollen.· Wat is het beste merk?

Er werd wel gesproken over 'de grote drie', Rollerblade, Salomon en K2. Salomon maakt ondertussen geen skates meer, maar Fila geldt tegenwoordig ook als een topper. Deze merken maken eigenlijk altijd betrouwbare en goede producten, zowel in high-end als in instapmodellen. Generaliserend kunnen we zeggen dat K2 goed sterk is in instapmodellen, Fila in de modellen boven de €200,- en rollerblade op alle markten thuis is.

In Europa was verder Tecnica populair, maar dit merk heeft Rollerblade overgenomen en is als merknaam opgedoekt. Zo hier en daar zijn ze nog te koop, dit zijn dan overjarige modellen waarop je beslist moet afdingen! Ook Roces levert nog goede skates, maar is minder goed verkijgbaar.

In de speedskates/high-end skates zijn natuurlijk veel meer goeie merken. Maple, Bont, Raps, het zijn er maar een paar. Powerslide is een merk dat enorm in opkomst is doordat het vooruitstrevende techniek weet te combineren met scherpe prijzen. Het aanbod van verschillende losse frames en schoenen op de skeelermarkt is groot, wat wel en niet bevalt is hierin erg subjectief.· Wat is heatmolded?

Heatmolded wil zeggen dat de skates in een hete lucht oven verhit worden en direct daarna 5-15 minuten gedragen moeten worden. De pasvorm van de skates kan zich op dat moment optimaal aanpassen aan de voet.· Welke skate moet ik hebben?


Fatsoenlijke skates zijn niet goedkoop, ook al gaat de prijs van vooral skeeler de laatste jaren omlaag. Laat in ieder geval je keuze afhangen van wat je ermee wilt doen. Een remsysteem, schoentype of chassis zal een beginner over het algemeen weinig hinder opleveren.

Wil je er een aantal jaar mee doen, dan is het doel waarvoor je ze koopt belangrijk. Voor recreatief/fitness of tochten skaten zijn een lichte schoen, grote wielen (of de mogelijkheid er grotere 84 tot 90mm wielen in te zetten) een niet te kort frame en om het even welk remsysteem de keus.

Bepaal altijd eerst het type skate dat je nodig hebt en maak je later druk om de details. De schoen moet goed zitten, later kun je nog varieëren met wielgrootte, -hardheid en naven.· Waarop moet ik letten in de winkel?


Wil je inline skates aanschaffen, dan moet je eerst weten wat je ermee gaat doen. Ben je er eenmaal uit wat je uit wilt geven, wat voor type skate, lagers en wielen, dan is je schoenmaat niet genoeg. Het internet biedt een aardig prijsvergelijk, maar passen en voelen zijn noodzakelijk. En dat gaat op het web nu eenmaal niet.

  1. Probeer zoveel mogelijk skates en als het voor jou lekker zit, hou ze dan zo lang mogelijk aan. Kies die skate die het lekkerst zit, en neee, dat is niet altijd de mooiste.
  2. Pas skates in de middag of de avond, je voeten zijn dan dikker. Dat komt meer overeen met zoals ze bij het sporten zijn, en bovendien rijden de meeste mensen ’s middags of ’s avonds.
  3. Als je de skates aantrekt, geef dan zittend met het achterste wieltje een schop tegen de grond zodat je naar achteren schuift in de schoen. Zet daarna pas de veters, snallen, klitteband strak.
  4. Draag geen al te dikke sokken. Dikke sokken geven de schoen een sponsachtig gevoel, niet zoals hij werkelijk is. Voor het skaten zijn ook speciale sokken te koop.
  5. De hak mag in de skate niet omhoog kunnen komen. Kan dit wel dan kun je niet maximaal afzetten en neemt je stabilliteit af. Zijn schoenen te breed, ook dan neemt je stabilliteit af. Voor je tenen daarentegen moet een (kleine) cm ruimte zitten.
  6. Test kunsstof frames op hun stijfheid. Pak het voorste en achterse wiel vast en probeer het frame te torderen en te buigen. Zit er beweging in, plaats ze dan terug in het schrap.
  7. Let op de stijfheid rond de enkel. Laat de schoen zich hier indrukken, ook dan terugzetten…
  8. De lichtlopendheid van de lagers is vaak niet in de winkel te achterhalen. Veel lagers zijn gevuld met vet dat soepeler wordt naar gelang het warmer wordt. Pas na een kilometer of 40 weet je hoe licht de lagers daadwerkelijk lopen.
  9. Algemene voors- en tegens voor snallen, klittenbandsluitingen en veters bestaan niet. Iedere voet is tenslotte anders. Veel fabrikanten combineren snallen of klitteband met veters. Heeft een schoen alleen snallen, dan moeten dat er minstens drie zijn.


· Wat kosten goeie skates?

Een veel gestelde vraag is: ik heb skates gezien voor €40 of €50, zijn dat goede skates? Het antwoord van de meeste ervaren skaters hierop zal een vrij eenduidig 'Nee' zijn. Een enkele uitzonderlijke aanbieding van overjarige modellen daargelaten misschien.

Om verschillende redenen is het aan te bevelen meteen iets meer uit te geven. Alleen al een setje acceptable wielen met lagers kost 80€ of meer. Dan moet daar nog een goeie schoen op (het belangrijkste onderdeel) en een frame. Maak je die optelsom dan wordt opeens duidelijk dat je met 120€ ongeveer aan de onderkant zit van wat er kwa skates mogelijk is.

Een skate van 150 euro geeft je meer plezier dan één van 50. De pasvorm is beter, ze zijn slijtvaster, het frame, de lagers en de wielen zijn beter waardoor alles soepeler loopt en dingen zoals bochtjes maken en remmen gewoon lekkerder gaan en blijven gaan.
Dus wil je echt aan een nieuwe hobby beginnen? Calculeer dan in dat het beter is met een minimum van zo rond de 175€ te beginnen (skates, beschermers, helm).